Fındıklar için en verimli bölge Karadeniz Bölgesi'dir. Sıcaklık ve yağış miktarı göze alındığında fındık hasadının en çok Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleşmesi de normal karşılanmaktadır.
Fındıklar tamamen olgunlaştıklarında toplanır ve fındık hasadı yapılır. Fındık hasadının tam zamanı bölgenin iklim şartlarına ve fındık cinsine göre değişebilir, ancak genellikle fındıkların kabukları kolayca açılabilecek ve meyve içi beyaz renkte olacak düzeyde olgunlaştığında yapılır.
Karadeniz bölgesinde hasat zamanı sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos yüksek kolda ise 20 Ağustos’tan sonra gerçekleşir. Ağustos ayında başlaması gereken hasat çeşitli nedenlerle eylül ayına sarkabilir.
Eylül ayına sarkan hasatta dikkat edilmesi gereken önemli detay ise ürünü sonbahar yağmurlarından korumaktır. Vaktinde kurutulamayan ya da naylon bir örtü altında uzun süre kalan fındıkların zarar görmemesi için önlem alınmalıdır. Ekim ayına gelindiğinde bütün fındıklar toplanmış, kurutulmuş olmalıdır.
Fındık hasadı için doğru zamanı belirlemek, fındıkların kalitesinin ve miktarının maksimize edilmesini sağlar.