Dünya fındık üretiminin büyük bir kısmı Türkiye’de gerçekleşmektedir. Sağlık için çok faydalı olan fındık, omega yağları açısından da çok zengindir. Her yaş için tüketimi önerilen bu faydalı besin sayesinde yaşam kalitesi epey korunmaktadır. Pek çok hastalığı önleme konusunda yardımcı olan fındık, Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biridir aynı zamanda.
Peki bu fındıkların bize ulaşma sürecinde nasıl toplandığını biliyor musunuz? Sizin için kısaca özetleyelim.
Fındık toplamak zor ve yorucu bir eylemdir. Fındık arazisi üzerindeki ağaçları ya sallayarak yere dökme ile ya da daldan toplamak mümkündür. Yerden toplama daldan toplamaya göre rahat olsa da fındıkların sadece dökülenleri toplanmış olur ve bu nedenle çoğunluk ağaçta kalır. Daldan toplamak ise fındığın yere düşüp kaybolmasını engeller.
Toplanan fındıklar çuvallardan harman bölgesine boşaltılır. fındığı bahçeden çıkartma araziye göre at, traktör veya insanlar tarafından yapılır. Fındıklar patoz adı verilen, fındığı çotanağından, yeşil kabuğundan ayıran makineye verilir. Ve yine harman bölgesine, bu sefer tane olarak serilir. Fındık güneşte kurumaya bırakılır. Yağmurda ve kapalı havalarda üstü su almayacak şekilde kapatılır.